Ještě k tomu posuzování limitu.
Je jaksi velmi problematické posuzovat individuálně kolik bude komu trvat zbývající úsek cesty. Rozdíly jsou ve startovním poli na trati tohoto typu obrovské a těžko lze na místě kontroly operativně rozhodovat, že tohle je ten a ten co to dá v pohodě za 1,5 hodiny, ale tenhle i třeba až za 4 hodiny. Po projetí limitní kontroly se s tím totiž už nedá nic dělat.
Limit se také může měnit podle aktuálního počasí a stavu trati a to se dá dlouho dopředu přesně nastavit velmi těžko. Hory jsou hory a počasí je počasí... Letos třeba mysleli, že trať v ten den je vcelku rychlá a limit byl možná pro někoho přísnější. Nevím, nebyl jsem aktivní součástí tohoto rozhodovacího procesu.
Možná to dopadne tak, že se nakoupí, nebo pronajme víc techniky, sežene víc lidí, nebo nakonec i placených brigádníků, ale pak asi určitě výrazně stoupne startovné. A bude tu zase diskuze, že za ty peníze tam nikdo nepojede.
A co se týká zahraničních účastníků, které někteří nemohou zkousnout, tak si zkuste spočítat, že kdyby nebylo jich, tak už dnes u nás žádný takový závod není, protože těch pár "místních" co má aspoň trochu na to takovou akci absolvovat, by to pořádání absolutně nezaplatilo. Ovšem v žádném případě neplatí jak si někdo myslí, že se zahraničním účastníkům nějak nadržuje, nejsou výjimkou ani jejich tvrdé diskvalifikace. Někdy mi připadá, že pocit téhle ublíženosti je v naší zemi nějakým národním rysem (nejedná se patriotismus)
Co se týče pohledu na to co organizace zvládá, nebo ne, pořád je to akce pořádaná horou nadšenců a těžko to srovnávat s dnes už téměř často čistě komerčních akcích s obrovským sponzoringem, pravda v naší zemi spíše v jiných sportech.
Ohledně volby limitu, nebudu řešit jeho rozsah, na to odborně co se týče posouzení sportovní výkonosti jednotlivců a kategorii nemám, ale mohu k tomu říct, že tento problém řešilo velmi intenzivně společně víc lidí a snažilo se zohlednit spousty dalších věcí. Tedy nebylo nějaké rozhodnutí jednoho člověka a ještě k tomu s nějakým cílem poškodit někoho konkrétního, nebo nějakou konkrétní skupinu. Mohl bych tady popsat na další dvě stránky co se všechno řešilo a proč, ale nic by to nezměnilo a ani ten pocit křivdy by to dotyčným stejně nezmírnilo.
Přes to všechno co jsem zde i jinde četl bych i já a pomocníci mohl cítit jakýsi zmar své práce (tak jako vy co jste se nevešli do limitu) a říct si, že už se na to také vykašlu ať se s tím trápí někdo jiný. Ale doufám, že mě a další to během roku přejde a další ročník zase bude. Mě to asi mrzí i trochu víc, protože s některými, které to postihlo se znám více či méně osobně.
Těm co jsou tak znechucení a už nikdy na Šediváčka nepřijedou přesto přeji nějaký pěkný úspěch na některé zahraniční akci podobného rozsahu, kde ať za svoje peníze dostanou v lepším poměru za všech okolností kvalitnější a spravedlivější služby.
Škoda, například UFO nám bude chybět. Jak třeba letos zamilovaně hladila Rampušákovy lyže na kontrole Maruša a stala se z toho mezi pomocníky asi už navždy úsměvná legenda. O její originální čelovce ani nemluvě

No nic, je potřeba jít zase dál... tak třeba zase za rok...
Pořadatelé budou zase o něco zkušenější, účastnící budou lépe informačně a výkonnostně připravenější a možná už po těch 17ti letech budou všichni spokojení...