Nemám SH. Nevím, zda je plemeno od plemene různé, ale... Protože bydlím v paneláku a hárání velkého psa je pro mě přítěž (krev na zemi, zápach), mám své feny vykastrované ze své "pohodlnosti". Zní to zřejmě pro někoho příšerně, ale je to velká úleva pro mě a myslím, že i pro naše feny. ESP jsme vykastrovala po prvním hárání. Ta má pokastrační inkontinenci - minimální, ale přiznávám to - nekomplikuje mi to prozatím spolužití. U sportovní feny se to nestává, takže spíš máme smůlu! Druhou fenu - německý krátkosrstý ohař jsem kastrovala před prvním háráním - cca v 9ti měsících. Ta je bez problémů. Třetí fenu srnčího pinče jsem kastrovala po prvním hárání. Naše holky jsou bez změny povah, výkonnosti apod. Každou svou budoucí fenu budu kastrovat před jejím prvním hárání. A známky nějaké flustrace? Spíš si myslím, že čím dřív se fena vykastruje, tím je to pro ni lepší. Jak zdravotní problémy, tak i nějaké to možné vědomí, že o něco "chuděrka" přišla.
PS: Kastrace před prvním háráním je "móda" ze zahraničí. Veterinář mi doporučil kastrovat po prvním hárání, ale neviděl žádný problém a důvody, proč fenu nekastrovat před háráním. Zvolila jsem dle sebe - doma mám také psa, tak jsem si to prostě nedovedla představit a zamezila rovnou nějaké budoucí "sodome komoře" :-) Jarmila