Ahoj,
jestli dělá problém stání na obou zadních, schody a jak kdyby ztuhlost po námaze a ulevování, sázela bych na to, že bude nějaký problém v kyčlích (případně v páteři). Já tady mám dva takové "případy", u kterých to vypadalo pouze jako občasné ulevování. Protože vet to měsíc přeléčoval pouze podporou kloubní výživy a Rimadylem a kulhání nepřestalo, udělala jsem jinde oběma snímky kyčlí. SH v deseti letech měl spondylózu kompletně po celé páteři, novoskotský retrívr DKK už i s vyvinutou artrozou a nad tím spondylozu 2 obratlů - tedy celkem bolestivé chuťovky. Léčit to moc nejde, takže u toho staršího, který má teď 14 let používám MMS, hydrolizovaný kolagen a mastičku z jedné zelené rostlinky, kterou by moje pubertální sestra využila nejspíš jinak... - výsledek je, že ho to už tolik nebolí, je veselý, ale procházky se mu dost zkrátili a nohy odcházejí. Retrívr má 7let, je aktivní, takže dostal sirup Aptoflex (je v tom komplet vše na podporu chrupavek a na bolest) - přestal kulhat, nohy zatím slouží, je schopen běžet při krátkém treninku vedle spřežení, ale na dogtrekking už také nesmí. Aptoflex máme variantu pro koně - je toho 1l za 2000,- - pro průměrného psa na 2 roky (ten psí je za 600,- na 3 měsíce). Dávám to i starším psům teď v sezoně.
Takže bych ji asi udělala RTG, posudek veta (ale ortopeda, ne "obvoďáka") a pak podle nálezu buď výživa nebo léčba - minimálně zjistíš, jestli a nakolik ji ještě můžeš zatěžovat.
Za sebe nej ortoped je v Nymburku - Zatloukal.